PSK chce zaviesť nový systém kontroly výkonov v prímestskej doprave

27.07.2009 Prešov

Pripravujeme zmluvu s firmou, ktorá nám umožní cez svoj program a pokladnice, ktoré dodala aj do autobusov, sledovať frekvenčný výkaz, potom si môžeme otvoriť linku, budeme si z toho môcť vybrať kilometre a aký počet ...
Prešov 27. júla (TASR) - Určenie jasných podmienok pri uhrádzaní strát za výkony vo verejnom záujme v rámci prímestskej autobusovej dopravy a podpísanie zmluvy na obdobie 10 rokov, ktorú koncom marca uzatvoril Prešovský samosprávny kraj (PSK) so štyrmi spoločnosťami, je podľa vedúceho odboru dopravy PSK Jána Dzurjuva predpokladom na to, aby sa s týmito prostriedkami nakladalo efektívnejšie.
Prešovský vyšší územný celok schválil pre dopravcov na rok 2009 dotáciu vo výške 12,61 milióna eur (380 miliónov Sk). Za prvé štyri mesiace tohto roku však zaznamenali výrazný pokles počtu cestujúcich a tržby boli oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 403.970 eur (12,17 milióna Sk) nižšie, čo sa odzrkadlí na zvýšení nedoplatku zo strany PSK.
Aj z tohto dôvodu viacerí poslanci regionálneho parlamentu upozornili na potrebu zavedenia lepšej kontroly výkonov, aby mohla samospráva aktuálne prijímať úsporné opatrenia. O možnosti zavedenia takéhoto systému diskutovalo vedenie VÚC s dopravcami už koncom minulého roka.
\"Pripravujeme zmluvu s firmou, ktorá nám umožní cez svoj program a pokladnice, ktoré dodala aj do autobusov, sledovať frekvenčný výkaz, potom si môžeme otvoriť linku, budeme si z toho môcť vybrať kilometre a aký počet ľudí cestuje v tom reálnom čase, \" uviedol pre TASR Dzurjuv.
Na sprevádzkovanie tohto systému budú musieť dopravcovia vybaviť pokladnice v autobusoch SIM kartami na zabezpečenie prenosu dát a zo strany PSK je potrebné zakúpiť príslušný softvér.
Odbor dopravy bude teda schopný kontrolovať a pomerne rýchlo vyhodnocovať náklady dopravcov v súvislosti s výkonmi vo verejnom záujme. Ďalšou výhodou by malo byť to, že ak starostovia požiadajú o zmenu cestovného poriadku alebo rozšírenie služby, odbor dopravy bude môcť na základe výkazov promptne na žiadosť reagovať. Rovnako sa to týka aj posudzovania rentability spojov a prijímania racionalizačných opatrení.
Dlhodobá zmluva s dopravcami počíta aj s výraznou obnovou zastaraného vozidlového parku. V horizonte nasledujúcich ôsmich rokov by mali spoločnosti SAD Poprad, SAD Prešov, SAD Humenné a BUS Karpaty Stará Ľubovňa zakúpiť celkove 400 nových autobusov. Ako prvá si v máji časť svojho záväzku splnila humenská spoločnosť, ktorá kúpila 14 autobusov. Rovnaký počet nových vozidiel uviedla do prevádzky koncom júna aj popradská SAD. Ďalších 40 nových 12-metrových autobusov má prímestskú dopravu v kraji posilniť do konca tohto roka.
(1 EUR = 30,1260 SKK)
 

Vyberte región